PÅ PLANTAGEN

Flertal av de stora tobaksbolagen säger sig arbeta aktivt mot barnarbete, trots detta jobbar över en halv miljon barn världen över på tobaksodlingar. Barnarbetet är till största del utspritt över de största produktionsländerna såsom Argentina, Brasilien, Kina, Indien, Indonesien, Zimbabwe och Malawi.  

Bild: Google

Arbetsuppgifter

Att jobba på ett tobaksplantage är både krävande och farligt. Arbetsuppgiften kan innebära användning av vassa verktyg, stå på höga höjder, giftiga bekämpningsmedel och såklart hantering av tobaksplantorna. En tobaksodling är en farlig plats, inte minst för barn.

I en rapport som gjordes av Human Right Watch 2016 intervjuades 227 människor där 132 av dessa var barn 8 - 17 år.
Barnen som intervjuades uppgav att de utförde en eller flera av följande uppgifter under en normal arbetsdag;

  • gräva hål för att förbereda plantering

  • plantering av tobaksfrö

  • vattning av tobaksfälten

  • strö ut gödning

  • rensning av ogräs och insekter för hand

  • skördning av tobaksblad för hand

  • transportering av nyplockade tobaksblad

  • knyta ihop blad

  • hantering av olika bekämpningsmedel

  • förberedning av bladen inför härdning, vilket inkluderar hända dem på bambupinnar och bära dem till en lada

  • klättring på bjälkar i en lada

  • sortering av torkade tobaksblad knyta ihop torkade blad och gör dem redo för försäljning


Alla dessa uppgifter sätter barnen i någon form av fara, antingen med risken att skada sig eller risken att bli sjuka. De bekämpningsmedel som används vid odlingen av tobak är starka gifter som kan orsaka cancer, depression, andningssvårigheter samt skador på hörsel, syn, lever, njurar och det centrala nervsystemet. Många barn förses inte med de skydd som behövs utan tvingas jobba utan något form av skydd på kropp, händer och ansikte. Utan skydd ökar risken för nikotinförgiftning och andra skador drastiskt.

Möjliheterna att gå i skolan påverkas

Många av de barn som jobbar på tobaksplantagen har begränsade möjligheter att fullfölja sin grundskoleutbildning. Vissa länder eller områden är det fortfarande svårt med tillgången till utbildning, detta kan beror på att den helt enkelt inte finns någon skola eller att kostnade för utbildning är för hög. Trots att det finns länder med gratis grundskoleutbildning tvingas barnen ändå att jobba istället för att gå i skolan. Många gånger har inte familjen råd att förlora den arbetskraft och inkomst som barnet bidrar med. Krav från plantageägare eller föräldrar tvingar barn att avstå från deras berättigade utbildning.

Tobaksbolagen tjänar på barnarbete

Förhållandena som råder på plantagen gör att tobaksodlaren eller den anställde ofta inte har något annat val än att involvera hela familjen i produktionen. Tobaksodlarna rekryteras av tobaksbolagen som aktivt väljer att anställa de som har fru och barn som kan hjälpa till med arbetet på tobaksfälten. Barnen är i många fall inte direkt anställda på plantagen utan arbetar som en del av tobaksodlarens eller den anställdes familj. Den låga lön som tobaksodlaren får av försäljningen av tobaken gör att många familjer är tvungna att låta barnen arbeta på fälten.

Barnens arbetskraft är till stor ekonomisk fördel för tobaksbolagen och plantageägarna. Genom barnarbete behövs har inga kontrakt, barnen får extremt låga löner eller ingen lön alls och inga löneförmåner. Arbetet är även säsongsbaserat, vilket gör att barnens arbetskraft kan utnyttjas under högsäsong. Eftersom barnen i många fall jobbar nästa gratis så kan kostnaderna för tobaksproduktionen hållas nere. Varje år sparar tobakbolagen ca 10 miljoner i production genom barnarbete.
Utöver detta kan barnen även hamna i skuld till plantageägaren.Om föräldrarna är sjuka eller avlidit flyttas skulden och ansvaret över till barnet. Det innebär att barnet har ansvaret för att betala av sina föräldrars skuld genom att jobba på plantaget tills skulden är betald.


Nikotinförgiftning
Nikotinförgiftning är en sjukdom som specifikt drabbar arbetare på tobaksplantage. Vid hantering av tobaksplantor och framför allt tobaksbladen absorberas nikotinet av huden och går direkt ut i blodet. Absorberingen sker fortare om tobaksbladen är blöta. Eftersom arbetarna oftast jobbar utan handskar vid hantering av tobaksplantorna ökar risken för nikotinförgiftning.

Bild: Google

Symptom:

  • illamående

  • magsmärtor

  • kräkningar

  • andningssvårigheter

På barn och ungdomar kan nikotinförgiftning även påverka nervsystemet. 

Hazardous Child Labor on Indonesian Tobacco Farms 

Filmen är gjord av Human Rights Watch och publicerades på YouTube den 24 maj 2016 

Tobakens väg ut på marknaden

Tobaken kan säljas på olika sätt men det vanligaste är genom auktion eller marknad.
Tobaken som plockas säljs till en "mellanhand", en person som köper tobaken av odlaren för att sälj vidare till en mindre aktion eller öppen marknad. Tobaken auktioneras sedan ut igen och säljs vidare till globala företag.
Genom olika auktioner och marknader säljs tobaken från en hand till en annan, något som gör att det blir svårare att spåra tobakens ursprung.
 

I-länder är också delaktiga

Barnarbete på tobaksodlingar existerar inte enbart i utvecklingsländer såsom Malawi, Indonesien och Indien utan även i större i-länder. 2015 publicerades en rapport gjord av Human Rights Watch där 26 ungdomar (16-17 år) i North Carolina (USA) intervjuades. Ungdomarna uppgav att de jobbade på tobaksplantagen under sommarlov eller utanför skoltider.
25 av de 26 ungdomar som intervjuades uppgav att de upplevde, illamående, huvudvärk, yrsel och kräkningar vid eller efter arbete på tobaksfälten.

Ines R. en 17 årig tjej som intervjuades berättade följande i intervjun med Human Rights Watch; "På jobbet kände jag mig typ sjuk, som om någonting var fel med mig. Och sen på kvällen, det var då allting började. En smärtsam magont slog mig. Den var så kraftfull att jag grät på natten. Min mamma skulle ta mig till akuten, för att jag kände mig riktigt dålig. Och jag började kräkas. Jag tror att jag kräkte tre eller fyra gånger den dagen. Det var så smärtsamt...Jag mådde inte riktigt bra på hela dagen och jag var sjuk i typ tre dagar. Jag hade en hemsk huvudvärk."

Man tilldelas inte någon typ av skydd men förväntas köpa svarta sopsäckar för att skydda sig mot regn på morgonen. Problematiken med sopsäckarna kommer när solen börjar värma och temperaturen i luften stiger. Sopsäckarna drar till sig värme vilket gör att den som bär den lätt blir överhettad.

Filmen är gjord av Human Rights Watch, publicerad på youtube i december 2015. 

Minette Bergström, 2018
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång